Others (Diğerleri)

13:20 Gönderen dexter_fernando


Grace isimli bir kadın iki çocuğuyla Jersey'de bir mansiyonda kalır, tarih: ikinci dünya savaşının sonları. Kocasının savaştan dönmesini bekler, çocukları hastadır, güneş ışığına maruz kalırlarsa hastlanırlar. Burada tuhaf, neredeyse dinî kurallarla yaşarlar ("bir kapıyı kapatmadan ötekini açma!"). Daha sonra, Grace çeşitli hizmetkârları oraya çağırır ve herşey değişir. Alejandro Amenábar'ın bu ilginç filminin başrolünde Nicole Kidman var. Diğerleri filminden bahsediyorum acaba halen bu filmi izlemeyen ve adını duymayan var mı? Bana göre hayatımda izlediğim en iyi gerilim filmlerinden biridir “diğerleri”

Kan, vahşet, şiddet, küfür hiçbiri yok ama gerilim son noktada. Oyuncu sayısı az mekân kullanımı kısıtlı üstelik kısıtlı mekân kılanlımı yönetmenlerin işini kanımca daha çok zorlaştırır fakat bunun altında gerek yönetmen gerekse oyuncular başarı bir şekilde kalkmış. Ne kadar övsem azdır. Özellikle sonuna bayılıyorum. Her şey çok güzel tasarlanmış. Oyuncular süper. Ve bence başlı başına bir başyapıt. Gerilim filmlerinin alışılmış klişeleri vardır ve klişe oldukları için de izlerken gerilmeniz çok zordur. İşte yönetmen bu klişeleri çok iyi kullanabilmeyi başarmış, İzleyiciyi oturduğu yere resmen çivileyebiliyor. Hani şu son anda yüzünüze inen yumruk bu filmde de var. Bence tüm ayrıntılar çok iyi kullanılmış. Özellikle kurgu ve atmosferi kusursuz yaratabilen nadir filmlerden biridir. Sıradan bir hayalet öyküsünü kültler arasına yazacak kadar başarılı… Filme ağırlık veren ” karanlık” unsuru, gittikçe kasvetin ağırlaştığı beklenmedik anlarda sessizliğin içinde nerden geldiği belli olmayan sesler, beklenen anlarda ise belirginleşen sessizlik, gizem perdesini katlayarak artırır. “Ses” e anlam yüklemek, “görsel” olana anlam yüklemekten çok daha ürkütücüdür ve yönetmen bunu çok iyi kullanır.
Şilili yönetmen Alejandro Amenábar'ın yazıp yönettiği 2001 çıkışlı "The Others", klasik korku / gerilim filmi senaryosuna rağmen Nicole Kidman'ın başarılı performansıyla türünün en iyi örneklerinden biri olmayı başardı. Aşağıda filmin unutulmaz repliklerinden örnekler ekledim…

”Bu ev bir gemiye benzer. Işığın su gibi içeri girmesini engellemek için kapıları ve perdeleri sürekli kapalı tutmalıyız!”


”Annemiz hayaletlerle ilgili yazılan her şeyin saçmalık olduğunu söylüyor, sonra da İncil’de yazılan her şeye inanmamızı istiyor.”


”Filmlerim benim cevaplarım değil, sorularımdır.”

8 yorum:

  1. benay dedi ki...

    bu film benim de en sevdiğim gerilimm filmlerindendir:) yönetmenin 1996 tarihli Tez filmini de tavsiye ederim... hatta yakında bu filme blogumda yer vermeyi düşünüyorum.. hatta yönetmeni de ele alsam olur kendisi İçimdeki Deniz gibi bir drama da imza atan başarılı bir yönetmen! neyse lafı uzattım Diğerleri'ni gerilim severlere ben de tavsiye ederim:)

  2. biggeee dedi ki...

    bende bu filme bayılmıştım.lakin o kadar 'gerinilen':) bir film değil.Kurgusu mükemmel.filmin sonunda tek kelime 'vay be' :)

  3. içtencik dedi ki...

    bu filmin o karanlık atmosferi beni mest ediyor, hatta resmen ruhumu huzura kavuşturuyor (?) 'bu ev gemi gibidir' repliğine bayılmıştım nedense. oyunculuk filan bi yana, nicole kidman'ın tipi bu filme çok uyuyor sanki değil mi?

    birazcık da tarantino incele. ama güzel incele, beğenmezsem bi ton laf ederim >:D

  4. dexter_fernando dedi ki...

    İnceleyeceğim siz hiç merak etmeyin. Karanlık atmosferi konusunda katılıyorum. Zaten ben tür olarak gotik korku türüne alırım bu filmi "tez" flmi benim listemdede var :)Haksızlık yapmayın :) Tarantino hemen inceliyorum sırf senin için...

  5. kişisel depresyon anları dedi ki...

    film gerçekten başarılıydı, yani "tez"den sonra beklenileni verdi. gerek atmosfer gerekse kurgu insanı sürüklüyordu. yönetmen hiç bir yerde açık vermemiş sonuna kadar da götürmüş gerilimi...

  6. aktifmutfak dedi ki...

    bak ben de bu filmi seyretmiştim...süper evet..

  7. Bettra dedi ki...

    "The Others" için en favori gerilim filmim diyebilirim. Filmin başından sonuna devam eden ağır atmosferi gerilimi her saniye daha da tırmandırıyor. Abartı yok, çok sayıda mekan yok, kocaman bir bütçe falan yok. Bakarsanız yeni hiçbir şey yok ama yerine gerilim unsurlarını harcamadan yedirerek ve yoğun bir şekilde kullanan yetenek var :)Eski ve eskinin unsurlarını çok başarılı bir şekilde kullanan bir film. Karanlık ve ışık çok başarılı. Merak uyandıran, gerilimi tırmandıran "ses" faktörü var.
    Sadece sonu konusunda katılamayacağım. Son, M. Night Shyamalan'ın 1999 yapımı Sixt Sense'ni çok çağrıştırıyor. Özgün bir son olduğunu düşünmüyorum.

    Sevgiler,
    Bettra...

  8. Adsız dedi ki...

    bu filmi de izledim hatta ve hatta sevgilimle izlemiştim sevgilim izlmemek için kafasını oyana buyana çevirirken açıkçası tırstığından yalnız izledim de diyebilirim kurgusu hoşuma gitmişti nicole kidman gerçekten de bu filmde beyaz teniyle daha bir güzel ışıldıyordu (beyaz hatunlara karşı acayip ilgim var tenleriyle parladıklarını düşünüyorum da)

Yorum Gönder