Zombi Festivali (Zombie Walk)

17:39 Gönderen dexter_fernando

Festival oluşumlarının en ilginçlerinden biri olan Zombi Festivallerini duymuş ya da internette gezerken fotoğraflarına rastlamışsınızdır. Genelde sadece fotoğraflardan oluşan bu oluşumun nasıl ortaya çıktığını merak ettiniz mi? Eğer öğrenmek istiyorsanız bu yazı sizin için...

Asıl adı Zombie Walk (zombi yürüyüşü) olarak geçen bu etkinlik aynı zamanda zombi çetesi, zombi sürüsü, zombi gösterisi gibi çeşitli adlarla da anılmakta. Zombi görünümünde makyaj ve kıyafetlerle sokakta dolaşan insanların katıldığı etkinlik şehir merkezinden cadde boyunca yürümekle başlar ve bir mezarlığa ya da zombie pub denilen zombi temalı içki mekanlarına gidilmesiyle son bulur.

Bu etkinlik, çeşitli internet sitelerindeki oluşumlar ve ağızdan ağıza dolaşan söylentilerle büyümeden önce yeraltı kültüründen gelen bir aktiviteydi. Olay sırasında katılımcıların zombi gibi davranmaları ve o şekilde iletişim kurmaları isteniyordu. Bu duruma örnek olarak hırlama, inleme şeklinde anlamsız sesler çıkarmak ve brains (beyinnn) diye haykırmak sayılabilir. Bu noktada zombi davranışlarının nasıl olacağı konusunda ciddi tartışmalar da çıkmıştır. Orijinal Living Dead (Yaşayan Ölüler) serisinde zombi kavramının tanımını belirten kimi püristlere göre zombiler asla beyin diyebilme yeteneğine sahip olmamıştır.

Bunun yanı sıra zombilerin ihtiyaçları beyinle sınırlı değildir, yaşamaları için taze et yemeleri yeterlidir. Daha sonra çeşitli şekillerde geliştirilen bu düşünceler zombi kalabalıklarının kurbanlarını ısırarak yeni zombiler yaratmasına kadar ilerlemiştir.

Zombi yürüyüşü (Zombie Walk) genel olarak büyük şehirlerde ve Kuzey Amerika'da yapılan yıllık bir etkinlik olarak görülebilir. Bazıları kendiliğinden oluşan doğaçlama bir etkinlik olarak geçerken, bazıları siyasal miting havasındadır, katılımcıların ellerinde ''Zombi hakları bilincinizi artırın'' gibi pankartlar bulunur.

Zombi yürüyüşlerinin kayıtlara geçen ilk örneği 2003 yılının Ekim ayında Toronto, Ontario'da yapılmıştır. Bu etkinlik yerel korku filmi hayranı Thea Munster tarafından organize edilmiş ve sadece 6 kişilik bir katılımla gerçekleştirilmiştir. 2007 Toronto Zombi Yürüyüşü ise Toronto Polisi'nin verdiği bilgiye göre 1100 kişiye kadar varan bir toplulukla yapılmıştır. Ve o zamana kadar kayıtlara geçmiş en büyük topluluğun olduğu belirtilmiştir. 2005 yılında Kuzey Amerika'da çeşitli blog ve dergilerde olay fazlasıyla ilgi çekmeye başlamıştır. Boingboing gibi ana akım bloglarda belgeseli yayınlanmıştır.

Ekim 2005'te Minneapolis'te ilk Zombie Pub'ı açılmıştır. Ve daha sonra birçok şehirde bu tarz yerler açılmaya ve etkinlikte kullanılmaya devam etmiştir. 29 Ekim 2006'da 894 kişi Pittsburgh -Monroeville caddesinde - klasik zombi filmi Dawn of the Dead (Ölülerin Şafağı) setine benzer bir şekilde kurulan yerde - toplanarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişlerdir.

Bu rekor daha sonradan resmi olmayan şekillerde defalarca kırılmıştır. 31 Ekim 2006'da bir kadın, zombi grubun kendisine saldırdıklarını ve arabasını kuşatıp vurduklarını söyleyerek polise gitmiştir. Bu gibi olaylar zaman zaman olsa da yaşanan en ciddi olay 2008 Mayıs ayında yapılan zombi yürüyüşünde olmuş ve 1500'ü aşkın zombi grupları trafiğin durmasına yolda yürüyenlerin bir süre hiç bir yere gidememesine neden olmuşlardır. Yapılan şikayetler sonucu katılımcılar geri çekilmiştir. Dünyanın 50 büyük şehrinde yapılan etkinlikler sonucu 2008 yılının 28 Ekim günü Dünya Zombi Günü olarak anılmıştır. Tam sonuçlar belirlenmiş olmasa da 32 şehirde 7500'ün üzerinde katılımcının etkinlikte bulunduğu belirtilmiştir. Olay haftalık televizyon programı olan The It's Alive Show tarafından yaratılmış ve organize edilmiştir.

Aynı zamanda Monroeville caddesi rekoru 1341 katılımcıyla kırılmıştır. 30 Ekim 2008'de Grand Rapids, Michigan'da dünyanın en kalabalık zombi yürüyüşü yapılmıştır. Resmi olarak 3370 kişi olsa da 4000'in üzerinde katılımcı olduğu sanılmaktadır. Aynı zamanda bu topluluk yerel gıda bankalarına yemek bağışı yapmıştır. Zombie Squad gibi organizasyonlar genelde bilinci artırmak ya da kazanılan paranın toplum yararına kullanılması (daha çok kan bağışı) için yürümektedir.

Bunun yanı sıra küresel açlığı durdurmak için gıda bankalarına yemek bağışları da yapılmaktadır. Eğlencelik bir aktivite olarak başlayan Zombie Walk kısa bir süre içinde büyük bir kitleye yayılmış ve artık dünyada binlerce kişi tarafından katılım gösterilen bir etkinliğe dönüşmüştür. Dünyada yapılan ve yapılması planlanan yerler arasında şimdilik Amerika dışında Brezilya, Kanada, Rusya, Hollanda, Avustralya, İngiltere , İsveç, Almanya İzlanda ve Finlandiya gibi ülkeler bulunmaktadır.

Zamanla bilinçlenen kitle, bu eğlence amaçlı aktiviteyi toplum yararına dönüştürmeye de başlamıştır. Ama tabii ki ne kadar yararı ve zararı olduğu tartışmaya açıktır. Kimi kesimler, dünyada birçok sorun varken böyle bir anlayışın sokaklara yayılmasını protesto etmekten geri kalmamıştır. Yine de dünyanın en ilginç kitlesel hareketlerinden birine dönüşen bu etkinlikle ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız sitesini inceleyebilirsiniz.

Kaynak: Hafif

4 yorum:

  1. içten dedi ki...

    çok güzelmiş yaa!! ben de katılmak istiyorum. dexter bi tane istanbul'da düzenlesene :D

  2. dexter_fernando dedi ki...

    Aa düzenleyelim :)

  3. Adsız dedi ki...

    burda da olsa ya bu izmirde falan öğrenciler öle bayıla katılır ege üniversitesini ben ayaklandırırım tipimde müsait iyi zombi olurum :D

  4. dexter_fernando dedi ki...

    Makyajla iş çok kolay yapılır :)

Yorum Gönder