American Psycho

10:20 Gönderen dexter_fernando


Bret Easton Ellis romanında uyarlanan bir film, sizce başarısız olabilir mi? Olabilir. Kitabı filmden ayrı bir yerde tutmak lazım. Hayatımda en çok beğendiğim 50 roman arasında yer alan bir kitaptır. Keşke filmide öyle olabilseydi. Christian Bale'nin oynadığı rol son derece zor bir roldü. Ve Christian Bale tahmin ettiğim gibide bunun altından kalkamadı. Gerçekten profesyonel oyuncuların oynaması gereken zorlayıcı bir rolü Christian Bale'ye emanet etmek kesinlikle yönetmenin düştüğü en büyük hata. Eser Wall Street’te yaşayan kendi bedenini sevmeyen, güzel paralar kazanan, kişisel sorunlar yaşayan, güvensiz, Patrick Bateman adlı karakter üzerinde toplumu ve insanları eleştiriyordu. Fakat yazar kitabı son derece sert bir üslup kullanarak yazmıştı. Öyle ki o kadar eleştiri alacak pornoya yakın öğeler var ki filmininde böyle olacağını düşünmüştüm. Ama malesef kadın yönetmen Sodom'un 120 gününü çeken Pasolini gibi cesur olmamıştır ki bir arkadaşımın dediği gibi adamın bir sahnesinde çırılçıplak elinde elektrikli testere ile kadın kurbanı koştururken penisi kapatmak böyle sansürler uygulanacağına keşke hiç çekilmeseydi. Belki sonraları daha iyi bir film gelirdi.Birde bahsetmek istemediğim bir devam filmi var. Hatırladığım kadarıyla orada kadın katildi. O daha başarısızdı. Yani diyeceğim o ki bunu izleyeceğinize kapı komuşusu ve Sodom'un 120 günü filmlerini izleyebilirsiniz. Ayrıca Ellis’in kitaplarını yazarken yapmaktan hoşlandığı bir şey var, müzik olayını sokmayı iyi beceriyor satırları arasına, bu ya karakterlerin girdiği mekanda çalan bir şarkının adını vermek oluyor ya da sevdiği sanatçılar hakkında bilgiler sunuyor kısa kısa. Filmde maalesef bunu da görmüş değilim. Toplumsal göndermelerin eklenmediği, eklenenlerinde 2.sınıfta bırakıldı. Sırf vahşet gösterisi olarak senaryolaştırılmış filmin keşke senaryosunu daha uzman ellere bırakılsa ve müzik kullanımı daha iyi yapılsaydı. Notum bundan daha iyi olurdu. Sırf bir katilin yaşam hikayesini anlatan yapım olarak adlandırılmış, seyirciye gerilim bile yaşatamayan bomboş vahşet anlamında doyurucu, normal bir gerilim filmi, yapımcılar lütfen bu filmi tekrar çevirin ama güzel ve başarılı bir şekilde. Yoksa sinema dünyasında işlenecek başarılı bir konu göz göre, göre çöpe atılıcak. Amerikan sapığı sadece bir film, hiç artısı yok. Christian Bale hayranlarının seveceği bir film zaten Christian Bale bu filmle tanınmıştır.Ama asıl soru bu kötü oyunculuk ile nasıl böyle başarılı bir yere gelmiştir. Vahşet izlemek isteyen sinema severler film alıp izleyebilirler. Bunun dışında dört dörtlük bir yapım beklemesinler bu filmin her yanı eksik.

6 yorum:

  1. Unknown dedi ki...

    merhaba, mailin için sağol. senin bloğun tabi daha pro. ben birkaç aydır yazıyorum. ama sana sormak istediğim birşey var. sen zaten bir link yollamışşısn templateslerle ilgili. ben farklı konularda yazdığım için, konuları ayırmak isityorum. onunu için de senin sayfandaki gibi tuşlara ihtiyacım var. siteye onlar nasıl ekleniyor, yardımcı olursan sevinirim. görüşmek üzere. göksel

  2. cimcime dedi ki...

    Sayın,dexter_fernando
    Güzel blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

  3. Vladimir dedi ki...

    Kitabı çok ilginç ve özgündü. Film kitapta yaratılan etkinin yanına bile yaklaşamıyor malesef. Kötü bir film olmuş, kitabı sevdiğim için kendimi zorlayıp sonuna kadar izlemiştim malesef :((

  4. Şenay- Doğam dedi ki...

    Nasıl güzel bir blog nasıl içaçıcı..tesekkur ederım :)

  5. Bettra dedi ki...

    Tamamiyle zaman kaybı ve çok kötü bir Funny Games kopyası. Bir hikayeyi açık uçlu bitirmek başka bir şey, filmin gelişmesini beklediğiniz yerde bıçakla keser gibi bitirmek çok daha başkave hayal kırıklığı yaratan bir şey. Vermek istediği mesaj yok yada çok başarısız. Filmin üzerine oturduğu temel dayankaları yok yada bizimle paylaşılmak istenmemiş. Funny Games de izlediğimiz şiddet, "nedensiz" ve çıplak bir eylem olarak çıkmıştı karşımıza ve toplumsal cikisli oldugu gayet acik vurgulanmisti. Burada "siddet" olarak verdikleri eylem icin hicbir kaynak gosterilmiyor. Ve hikaye tamamen havada kaliyor.

    Filmler genel anlamda elbette oyuncuya bakılıp seçilmemeli. Kötü bir senaryodan muhteşem iş çıkaran oyuncu görmedim henüz ama iyi bir senaryoyu mahveden oyuncu sayısı çok sanırım..

    Not: Mailimi aldınız mı?

    Sevgiler,
    Bettra

  6. Bettra dedi ki...

    Sanırım yanlış filimn altına yorum bırakmışım :(

Yorum Gönder