Ziyaretçiler

13:55 Gönderen dexter_fernando


Liv Tyler, Scott Speedman, Alex Fisher gibi zengin kadrosuyla dikkatleri üzerine çeken "Ziyaretçiler" uzun süredir karmaşık karakterler ve onların hikayeleri üzerinde çalışan Bryan Bertino'nun ilk yönetmenlik ve senaryo yazarlığı deneyimi. Bazı kişiler oyuncuları için filmi izleyip beğenmediklerini söylüyorlar. İlk önce hiçbir filmi oyuncusu ile izlemeyi öğrenmeliyiz. Çünkü aynı futbolcu gibi oyuncularında kötü ve iyi performansları olabilir. Ve yönetmen ve senaristin başarısızlığı iyi oyunculuk kurtaramayabilir. En iyisi oyuncu ayırmadan bir filmi izleyelim. Ziyaretçiler oyuncu kadrosuyla dikkat çeken bir yapım olduğundan izleyici çekmeyi başardı. Sinemada izlediğim zaman filmi aslında evde izlenecek filmlerden olduğunu söyledim. Çünkü sinemada zevki çıkacak filmlerden değil 2.sınıf bir gerilim filmi olarak görmek en doğrusu olacak. Çünkü özellikle insanlara mesaj verme çabasında olduğunu düşüneceğimiz bir senaryoya sahip nedensiz şiddettin kötülüğünden bahsederken sokaklarda eve dönemeyen her çeşit insanın olduğu bir dünya yaratıyor. Fakat yönetmenin ilk deneyimi olduğundan malesef amatörlüğü filme çok yansıyor. Haneke tarzını kullanmak isterken egolarına tutsak oluyor. Ve film ticari amaçlı bir filme dönüşüyor. Fakat Haneke'nin hiç bir filminde bunu göremezsiniz. Bakınız Funny Games (1997)Filmin başlangıcı romantik başlayan yavaş ve durgun sonraları olay örgüsü hızlanıyor. Fakat çiftin hikayesine pek değinilmiyor sadece küs olduklarını görüyoruz. Sonra onlara pek değinmiyor, gereksiz karakter analizi yapmaması iyi oluyor. Doğruca felaketleri önümüze seriyor. Çifti tehdit eden karakterlerin amaçlarını belirtmeyerek nedensiz şiddeti gözler önüne seriyor. Fakat sürekli kaybolup, istediği yerden çıktıklarını anlıyoruz. Demek ki canlı kanlı değiller, fakat filmin sonunda "Siz evdeydiniz" kelimesinden anlayabileceğiniz üzere siz evinizdesiniz biz ise eve dönemeyen kızgın çocuklarız mesajını yolluyor. Birde evde olduklarını yani evde olmasanız ölmeyeceksiniz bunlar kaderin cilvesi diyor. Fakat oyuncuların performansı ve liv'in bebek yüzlü masum ve dehşete düşmüş halini görmek bizi gerçekten korkutuyor. Diken üstünde tutan bir gerilim fakat ölümcül oyunlar gibi toplumsal mesajlar göndererek sinirimizi bozmaktan çok bizi korkutmak istiyor. Müzik kullanımı başarılı ve yerinde örneğin plakın takılı kalması ve sinirimizi bozması gerçekten iyi düşünülmüş, klişeler yumağına dolanmış bir gerilim filmi. Gerçek bir hikayenin arkasına saklanan devamını gelecek bir 2.sınıf gerilim filmi düzeyinde sizi diken üstünde tutucak bir film.Anlatmeak istediğini anlatamayan eksik bir film olduğunu düşünüyorum açıkçası. Eğer derdiniz sebepsiz şiddet üzerine bir film izlemekse daha iyileri mevcut. Ve hatta tam da ziyaretçiler'le ilişkilendirilen "Funny Games" varken vakit kaybetmenize gerek. İzledikten sonra barda ve Ölümcül oyunları izleyin üstüne birde Benny'nin Videosu koyun. İyi seyirler...

5 yorum:

  1. benay dedi ki...

    valla ben pek beğenmemiştim Liv Tyler'ın da etkisiyle epey tutuldu zaten 2.si çekilmeye hazırlanıyor...

  2. Vladimir dedi ki...

    Ben holywood emrindeki stüdyoların birbiri ile tuhaf rekabetini hiç sevmiyorum. Biri sihirbazlı film çekince öbürü ilüzyonistli film çekiyor, biri dünyaya düşen meteor filmi mi çekiyor diğeri de hemen armageddon çekiypr. Funny Games US in çekildiği sıradaq çekilmese idi bu film daha ılımlı hisler ile yaklaşabilirdim ama ben bu filmi çok önyargılı seyrettim. Sevmediğim noktaları pek fazla. Fim sanki iki ayrı film, yabancıları kadını tedirgin etmeye başlayışına kadar ayrı sonrası başka bir film sanki. Final sinir bozucu. Gerçek bir olaydan alınmış olması daha da sinir bozucu. İyi çalışılmış gereken herşeyi gerekli dozajda yerine koymuş bir film, oyunculuk iyi. Zamanlamasına takıldım dediğim gibi :(

  3. Bettra dedi ki...

    Tamamiyle zaman kaybı ve çok kötü bir Funny Games kopyası. Ve filmdeki tek sinir bozucu şey de sonunda zaman kaybı olduğunu anlamanız.
    Bir hikayeyi açık uçlu bitirmek başka bir şey, filmin gelişmesini beklediğiniz yerde bıçakla keser gibi bitirmek çok daha başkave hayal kırıklığı yaratan bir şey. Vermek istediği mesaj yok yada çok başarısız. Filmin üzerine oturduğu temel dayankaları yok yada bizimle paylaşılmak istenmemiş. Funny Games de izlediğimiz şiddet, "nedensiz" ve çıplak bir eylem olarak çıkmıştı karşımıza ve toplumsal cikisli oldugu gayet acik vurgulanmisti. Burada "siddet" olarak verdikleri eylem icin hicbir kaynak gosterilmiyor. Ve hikaye tamamen havada kaliyor.

    Filmler genel anlamda elbette oyuncuya bakılıp seçilmemeli. Kötü bir senaryodan muhteşem iş çıkaran oyuncu görmedim henüz ama iyi bir senaryoyu mahveden oyuncu sayısı çok sanırım..

    Not: Mailimi aldınız mı?

    Sevgiler,
    Bettra

  4. dexter_fernando dedi ki...

    Aldım fakat mailimde bir sorun var siz yazınızı yollayın. Ben adınızla yayınlayacağım. Korku filmi olursa sevinirim :)

  5. Bettra dedi ki...

    Anlaştık :)

    Sevgiler,
    Bettra...

Yorum Gönder