A Clockwork Orange (1971)

16:12 Gönderen dexter_fernando


İnsan nasıl bir varlık, değişir mi, değişmez mi, değiştirilemez mi ,iflah olmaz mı, eğitilebilir mi sindirilebilir mi, ehlileştirilebilir mi? Bu sorunların yoğun bir şekilde akıl ve mantığımızı zorlayan bir yapım, bir kült. İzlemeye kalkıştığınız şey bir kubrick filmi ise kendinizi filmi izlemeye hazır hissetmelisiniz ve film hakkında önyargınız olmamalı işte o zaman filmin kalitesini görürsünüz. Şiddet açısından döneminin üstünde olan bazı sahnelerinden dolayıda zamanında sansüre uğramış bir film sıradışı senaryo sıradışı yönetmen ve sıradışı bir film. Film grafik şiddeti dışında, sinir bozucu kurgusu ve müziklerinle de izlenmesi zor bir seyir haline geliyor.

Şimdi size soracağım acaba sinemanın en psikopatları arasında intikam duygusuyla dolu bir yamyamdan sonra kim gelebilir? Yanıt Alex, belki de sinema dünyasının en hastalıklı karakteri şiddeti hayat felsefesi haline getiren genç bir adamdır. Göndermeli ve sorular dolu olan bir film hiç sordunuz mu kendinize? "Ben öldürüyorum muyum? Ben katil miyim?" "Toplum seri katili yaratıyor, seri katil toplumu yok ediyor. O zaman toplum kendini yok ettirmek için seri katili yaratıyor" Bu filmi izlemekte şiddetin ve ahlaki bozulmaların toplum üzerindeki etkilerini en gerçekçi gözler önüne seren film Otomatik Portakal'dır. Belki de sinema tarihinde gerilimin bir alt türü olarak kabul edilen suç alt türünün atası bu filmdir. Şiddetten ne kadar arındırılmış olursak olalım bu sistem temel yapısında şiddeti barındırıyor ve balık baştan kokar hesabı en üst sınıftan yapıdan alt katmana doğru sistem şiddeti körüklüyor. Her kubrick filminde olduğu gibi müzikler harika. This is a real Hororshow!

Alex,Beethoven'nın 9. Senfonisi eşliğinde yaşadıklarını önce kendisi sorguluyor sonra bize sorgulatıyor. Çekildiği tarihten itibaren, hâlâ günümüze ışık tutan bir film olduğunu düşünüyorum. Bir sinema ustasının elinden çıkan bu filmi mutlaka izlemenizi öneriyorum. Eğer izlemeden ölürseniz kesinlikleçok şey kaybedeceksiniz. Ölmeden önce yapmanız gerekenler listeni varsa bunu da küçük bir yere eklerseniz çok şey kazanacaksınız. Ölümsüz ve benzersiz bir kült yapım. Şiddet ve cinsellik(daha doğrusu tecavüz)güdüsünü inceleyen kült yapım.Bu iki dürtünün insanın kişiliğini belirleyen unsurlardan biri olduğu baskıcı devletin hapiste bu iki dürtüleri yok ederek kişiyi bitkiselleştirdiğini çarpıcı sahneler ve unutulmaz oyunculuklarla anlatan Kubrick başyapıtı.Özellikle Alexin hapisten çıktıktan sonra başına gelenler çok çarpıcı.Zamanında olay yaratan ve İngilterede yasaklanan filmi için Kubrick usta İnsanlar filmimi anlayacak kapasitede değillercümlesini söylemişt.Zamanının ötesinde bu dahi yönetmenin bu filmini bugün bile anlayanlar maalesef az.Filmde dikkat çekmesi gereken noktalar:

-Film 1971 de çekilmiş olmasına rağmen sanki 2000 yılında çekilmiş gibi esrarengiz güzelliğinin olması..
-Filmde karakterlerin konuşmalarının kendilerine has bir sokak ağzına sahip olması
-Filmdeki mesajın "Violence comes back to you" yani şiddet kullanın tekrar şiddete maruz kalacağının çok iyi şekilde işlenmesi..
-Politikacıların insanlar üzerinde oynadıkları oyunlar..
-Suçlu Alexin yıllar sonra geldiği evde söylediği şarkı sayesinde farkedilmesi!..
-Müziklerin her sahnenin temposuna uygun kullanımı ve çarpıcılığı..
-Dünyanın en hızlı sevişme sahnesinin bulunması..
-Filmin sonuna kadar Alexin rehabilite olup olmamasının insanda yarattığı sinir bozukluğu..

8 yorum:

  1. benay dedi ki...

    yorumuna sağlık, üstatın the shining filmi de es geçilmemesi gereken bir film!

  2. Bettra dedi ki...

    Film elbette okullarda okutulan türden, ders niteliğinde bir kült. Sonrasında Funny Games'ten tutun da Eden Lake'e (konu artık sıradan oldu ama fena değil) kadar bence pekçok filme esin kaynağı olmuş. Ailede başlayan ve toplumun her biriminde nefes alıp veren ve içimizde gittikçe büyüyen şiddetin çocukları nasıl etkilediği başka nasıl bu kadar vurucu anlatılabilirdi? Tamamiyle sinir bozucu! Benim en çok etkilendiğim filmin açılış sahnesi olmuştu. Daha etkileyici bir sahne izlemedim!

  3. kişisel depresyon anları dedi ki...

    bence dört dörtlük bir film ve dört dörtlük bir toplum eleştirisi. şiddetle yargıladığımız bir insanı şiddetle eğitiyoruz. bu da yetmezmiş gibi, şiddete ortak olmuş insanları, düzen sağlamaya aracı insanlardan yapıyoruz. böyle bir toplumdan daha ne beklenebilir ki? buyurun etrafınıza bakın...
    sonra da biz masumuz deyin sıkıyorsa...

  4. dexter_fernando dedi ki...

    Bu film müzikleride güzeldir...

  5. benay dedi ki...

    aslında söyleyecektim de söylemedim işte bence de müzikler güzel :)

  6. ıvır zıvır dedi ki...

    Blogunuz dolu dolu, çalışmalarınızı beğendim.

  7. dexter_fernando dedi ki...

    Yorumunuz için teşekkürler...

  8. TAZE NANE dedi ki...

    Şimdi korkudan yorum yazamadan kaçıcam. Sağ taraftaki o iki tane hareketli resim ne ya.
    Çok ürperdim. Sürekli bakamıyorum.

Yorum Gönder