Dark Knight

18:03 Gönderen dexter_fernando


"Burton'ın Batmanleri mi iyi, yoksa Nolan'ın Batmanleri mi?' diye düşünüyorum son bir kaç gündür. Öncelikle Batman külliyatı, şu anda 6 tane A sınıf filmden oluşuyor. Bunların ikisi Burton'a, ikisi Schumacher'e, ikisi ise Nolan'a ait. Ama tabii Schumacher'inkiler, önceki serinin üçüncü ve dördüncü bölüm olarak yenibir şey üretmenin verdiği aşırı rahatlıkla kötü adamların dikkat çekiciliğinin üzerine gittikleri için sınıfta kalmışlardı. Hatta Razzie adaylıkları bile kazanmışlardı. Yani şunu diyebilirim ki Nolan ve Burton'un da batmanı güzel fakat Nolan'ın batman başlıyor adlı kötü filmi Burton seçeneğine beni daha çok yaklaştırıyor ki Heath Ledger beni durduruyor. Fakat yine de birşeyler tamamlamıyor. Jack Nicholson geliyor gözlerimin önüne... İlk iki filmi bu denli sevmemizin nedeni, Batman'in ve filmdeki kötü adamların (Joker, Penguen ve bu güruha katabileceğimiz Kedi Kadın) bulundukları konuma gelmelerinin altında yatan nedenlerin çok iyi bir şekilde verilmesinde yatıyordu daha çok. Küçük Bruce Wayne'in bir tiyatro çıkışında ebeveynlerinin öldürüldüğü sahne ve bu sahnede Wayne'in annesinin kolyesindeki incilerin yere düşmesi hâlâ belleklerde yerini koruyor olabilir. Ya da "Batman Dönüyor"da ("Batman Returns", 1992) Penguen'in suç dünyasına bulaşmasının altında yatan trajedinin iç burkan halinin etkileyiciliğinden hiçbir şey yitirmediğini söylesek yalancı çıkmayız herhalde. Tim Burton bir sinema dahisi olarak onu asla Nolan ile karşılaştırmak istemiyorum sonuçta Burton Kara Şövalye gibi paso aksiyona kaçmayan bir yönetmendir.
Christopher Nolan'ın Batman ve onun dünyasını tasviri ise Burton'ınkinden bir hayli farklı. Burada Gotham'ın yerini gökdelenlerden müteşekkil bir Amerikan kenti almış. Nolan, farklı bir alem yaratmak yerine Chicago'yu 'copy-paste' usulüyle Gotham'a çevirmiş. Bu da mekan kullanımındaki başarısızlığı gösteriyor. Batman'i Örümcek Adam gibi, Superman gibi daha normal bir dünyaya yerleştirmiş. Halbuki fantastik bir evrendi bizim ilk tanıştığımız Gotham... Belki de yıllar geçen değişimdir diyelim belli olmaz... Ama dikkatimizi çeken şey Nolan jokeri daha kullanmayı düşünüyordu. Çünkü bu film sayesinde joker fanları ortaya çıkmaya başladı. Çoğu kişi batman'dan çok joker'in başına neler geleceğini merak ediyordu. Performansı harikaydı. Replikler üzerinde çok çalışılmıştı. Karakter çok iyi oturmuştu. İlk jokerden daha karanlık, daha şizofren biri ortaya çıkmıştı. Çoğu korku karakterinden daha korkunç bir karakterdi joker. Zekasına hayran kalmıştı insanlar. Filmlerden aksiyon arayan insanlar bile jokerin gönderme dolu boğucu repliklerini aldırmadılar. İyi adam kötü adam konuşmasında bile insanlar çok dikkatlice izlemişlerdi filmi. Fakat filmde jokeri bu yola iten olaylar açıklanmamış jokerin ağzından iki farklı hikaye duyuyoruz ama hangisi gerçek bunu bilemiyoruz. IMDb'de en iyi filmler listesinde birinci sırada yer almayacak belki ama ilk 250'deki yerini koruyacak. Peki neden koruyacak "aksiyon sahneleri çok harika abi" :) Burton'un yarattığı evrene ihanet etmek istemeyenler bu filmden kesinlikle uzak dursunlar. Kanun suçlusu filmine döüşen film kesinlikle batman karakterine hakaret edilen bir film kötü adamı öne çıkarırken bizim sevdiğimiz kahramanı ikinci plana itiyor. 152 dakika olan fakat içinde çatıda buluşma sahneleri gibi gereksiz uzatmalarla dolu, kara bir mizaha sahip film izlenebilir. Fakat şunu söylemek isterim ne kadar kahramanlarla ilgili bir filmde olsa 13 yaşından küçükler için sert bir evren sunuyor. Ve soruyorum "Neden bu kadar ciddisin sen?" Heath Ledger saygıyla anıyoruz galiba joker'i oynayan insanların kariyeri kısa sürüyor. Çoğu kişi tarafından aksiyon ve psikolojiyi dengede tutuğu söylenen yöneti herkes çizgi roman bilgisinden sınıfta bırakıyor. Gotham nerelerdesin? Christian Bale'nin oyunculuğundan bile bahsetmiyorum eğer devam filminde batman'i o oynarsa seti basacağım :)

4 yorum:

  1. Hamlet dedi ki...

    Heath Ledger tüm Batman serisini tek başına yuttu.Bence Tim Burton ve Guy Ritchie karışımı bir Joker serisi yapılsın.

  2. Hakan dedi ki...

    "The Dark Knight" filmi ile ilgili olumlu eleştiriler kadar olumsuz eleştirilerin de yapıldığına inanıyorum. Ancak filmin IMDB puanının yüksekliği tartışmaları daha çok alevlendirdi. Bu film tabii ki de gelmiş geçmiş en iyi ilk 10 film arasında yeralamaz. Yazınızda da belirttiğiniz gibi filmde Tim Burton'ın yarattığı Gotham City'den uzaklaşılması seyirci tarafından yadırgandı. Ancak bunun ana sebebinin filmin IMAX teknolojisi ile çekilmesine bağlıyorum. Özellikle filmde şehir içerisinde geçen ve yaklaşık 10-12 dakika süren kovalama sahnesinin çekimleri 3 hafta sürmüş ve özel izin ile çekimler gerçek sokaklarda yapılmış.

  3. benay dedi ki...

    burton'ın batman filmleri onun fantastik dünyasına uygundu, beğenmiştim ve yeri ayrı ama bana batman'i sevdiren nolan'ın daha karanlık olan serisidir..

  4. kişisel depresyon anları dedi ki...

    Heath Ledger 'dır filmi izlenir kılan onun dışında filmin imax ile çekilmesi dışında pek bir albenisi yok zaten bu maceramı da yazmıştım. Burton gerçek Batman çizgisini çok iyi yansıtmıştı. tam anlamıyla fantastik bir dünya. Nolan daha basit bir dünya üzerinde süper kahraman yaratmaya çalışmış. batman'ın maske takan bir adamdan hiç farkı yok. asıl gizem jokerde. keşke Heath Ledger ölmeseydi de Nolan Batman'ı bırakıp Joker serisi çekseydi...

Yorum Gönder