Tepenin Gözleri 2

13:08 Gönderen dexter_fernando


Geçen sene izlediğimiz, 1977 tarihli, Wes Craven imzalı kült filmin yeniden yapımı olan "Tepenin Gözleri" ("The Hills Have Eyes", 2006), çölde mahsur kalan ve bir grup mutantın hışmına uğrayan bir aileyi odağına alıyordu. Söz konusu film, mutantların oluşmasında açık bir şekilde Amerikan devletini suçlaması, liberal-muhafazakâr çekişmesinde liberallerin yanında durması ve 'kutsal' Amerikan ailesinin altını oyması bakımından önemliydi; film sözünü net bir şekilde söylüyor, masaya yumruğunu koyuyordu. Bu filmin devamı olan "Tepenin Gözleri 2" ("The Hills Have Eyes 2", 2007) ise, başlarda ilk filmin izinden gideceğini hissettirmekle birlikte, sonlara doğru kendini şiddetin cazibesine kaptırarak istismar sinemasında kendine güzide bir yer edinmeye çalışıyor. Amerikan hükümetin tepkisi almış olmalı ki bu ikinci bölümdü birazda olsa Amerikan Propagandası yapmaya çalışarak kendini affedebileceğini sanmış.

İkinci filmin senaryosunu yazan Craven'nin bu kadar kötü bir senaryo yazabileceğini düşünmemiştim. Filmin başlangıç bölümünde insan ilk film gibi başarılı bir yapım beklesede, maalesef amerikan ordusunun aksiyon sahnelerini göstererek filme hava katılmaya çalıştığını görünce zaten film bas bas bağırıyor "Benim hiç iyi yönüm yok kendime güçbulmaya çalışıyorum" Bir 3. filmden umudumu bu film yüzünden kestim. Daha başarılı birşeyler ortaya çıkabilecekten, resmen filmi baltalamışlar. İstismar sineması havasınıda yakalayamamış bu sefer. Beklentilerimi yüksek tutarak izledikten sonra üzülerek filmi bitirdi. Kan ve revan ikinci filmden eksik kalmamış hatta cinsellik bile koymuşlar."Tepenin Gözleri 2"de yine mutantlarla yüz yüze gelen bir grup insan var. Fakat bu sefer zorlu bir sınavdan geçecek olan kişiler bir ailenin bireyleri değil, ordu mensubu askerler. Film söz konusu askerlerin gerçekleştirdiği bir tatbikat sahnesiyle başlıyor. Bu tatbikat sırasında 'Kandahar' tabelasını görüyoruz. Yani askerlerin Amerika'da eğitimlerini tamamladıktan sonra Afganistan'a –ya da Ortadoğu'da bir yere- gidecekleri ima ediliyor. Bununla birlikte film, Amerikalıların zulmüne uğrayan Ortadoğularla, Amerika'nın nükleer denemeleri sonucu ortaya çıkan mutantlar arasında bir benzerlik kurmaya çalışıyor sanki. Yani her iki coğrafyada oluşan 'saldırgan' tarafın –Ortadoğu'da intihar saldırıları düzenleyen Iraklılar, Amerikan çölünde ise kana doymayan mutantlar- Amerika'nın bizzat kendi eylemleri sonucu meydana geldiğine işaret ediyor. Bu seferde kanlar oluk, oluk akmaktan çekinmiyorlar.
Karakter çizmekte, hikaye anlatmakta ve her türlü kulvarda ilk filmşn kilometrelerce gerisinde kalan yapımın tek iyi yönü sunduğu hayli güçlü grafik şiddeti ile bir o kadar sinir bozucu müziği olsa gerek. İlk filmden daha başarılı müziğini tebrik ederim. Ama yine de normal bir korku filmi.

2 yorum:

  1. kişisel depresyon anları dedi ki...

    Craven'e saygım sonsuz ama belirttiğin hibi berbat bir senaryoydu. Nedense artık sıfır senaryoyla sadece kan ve insan parçalamayla korku filmleri yapıyorlar... çok mu korkutuyor? sanmıyorum...

  2. benay dedi ki...

    ben bu filmi izlemedim ilki bile aklıma geldikçe içimi ürpertiyor ya :S
    wes craven yeniden çevrimleri bırakıp yeni bir şeyler çekse daha iyi olmaz mı :)

Yorum Gönder