Trouble Every Day

19:01 Gönderen dexter_fernando


Filmin olay örgüsü şöyle gelişiyor: Shane ve June Brown Paris'e balayı için gelirler. Shane için bu balayı görünürde bir bahanedir aslında. Shane, adı çok da iyi anılmayan bir klinikteki doktorun peşindedir. Karısı için yaptığı açıklamalar inandırıcı olmaz. Shane'in arayışı, kafasındaki hastalığın pençesinde olan Coré'nin yaşadıklarıyla paralel olarak karşımıza çıkar. Coré'nin birlikte olduğu erkeklerin sonu ise hep aynıdır.

Son dönemde özellikle Avrupa'da filmleri en çok tartışma yaratan yönetmenlerden biri olan Claire Dennis ülkemizde yeterince tanınmıyor. Özellikle Beau Travail, Nenette et Boni, Chocolat ve J'ai pas sommeil gibi filmlerindeki şiirsel ve minimalist yaklaşımıyla tanınan Denis aynı ekiple ve aynı oyuncularla çalışmayı tercih ediyor. Bu tavrını Hergün Başka Bela'ya da yansıtan yönetmen, okul arkadaşı Agnes Godard'a kamerayı bir ekz daha teslim ettiği gibi Thindersticks'le de filmin yoğunluğuna çok iyi uyan bir müzik çalışması yapmış.

Söz konusu film kolaylıkla söze aktarılacak bir film değil. Kaçacak bir noktada olmayan izleyiciden acil bir yüzleşme talep eden ve onun algısını zorlayan bir film Her Gün Başka Bir Bela. Bir Claire Denis filmini Türkiye'de vizyonda izleyebilmenin zorluğuyla karşılaştırınca, filmin öne sürdüğü zorluğa göğüs germenizi 'şiddetle' tavsiye ederiz... Cinsellik ve yamyamlık filmin ana teması olarak işlenmiş. İzlerken film sizi içine çekecek, bazı sahneleri izlemekte zorlanacaksınız. Akılcı ayrıntılar filmi zenginleştiriyor. Beatrice Dalle gibi oyunculuğunu konuşturuyor. Görüntüler çok iyi; bütünlüklü senaryo beklemeyin. İnsanı edilgen bırakan Hollywood filmi değil; kafayı çalıştırıp boşlukları doldurmak gerekiyor. Canlı, canlı yenen insanların çıkardıkları sesler izleyenin tüylerini diken, diken edecek kadar gerçekçi. Sonuç olarak, korkularımızı uyandırabildiğine göre, derinliklerimizde saklı bir şeyleri uyandırdığını iddia bile edebiliriz. İzlenmeye değer bir film… Oyuncuların performansları ise takdire şayan. Filmin acıtan, iç burkan yanları var. Perdedeki vahşet ve erotizm dozu ile ironik olan bu burkulma hissine bir isim veremiyor insan. Bir yavru köpeğin, yağmur altındaki bir sahnenin, uçuşan bir şalın, bir el ele tutuşma sahnesinin çok fazla anlamı olduğu halde. Oysa bazı sahneler o kadar sert ki, aynı anda iki farklı perdede drama ve korku filmlerini izler gibi oluyorsunuz. Bu anlamda 2 katmanlı bir film “Her gün başka bir bela.” Biri cesur ve acımasız diğeri naif ve hassas iki farklı katman. İzleyin: ya nefret edecek ya çok seveceksiniz.Fransa sinemasında özellikle son yıllarında korku türünde oluşturmaya başladığı özgünlük ve kendilerine has vazgeçilmezleri olan bol kan soslu anlayış, yine kendi özelliklerinden olan erotizmi kısa sahnelerde de olsa yoğun kullanım alışkanlığı , özellikle dramalarında rastladığımız ağır fakat emin adımlarla gerçekleşen işleyiş, özgün bir senaryo, son derece isabetli müzik seçimi ( Thindersticks ‘in harika müziği ) ve hiç de fena olmadan sergilenen oyunculukları ile (Vincent Gallo, Beatrice Dalle, Tricia Vessey.Özellikle de Beatrice Dalle, her zamanki gibi muhteşem) Fransız sineması türlerinin dominant özelliklerinin bir bileşimi gibi olmuş Trouble Every Day.



3 yorum:

  1. drcaligari dedi ki...

    Yıllar önce zorlu bir sınav sonrası yarım yamalak izleyebildiğim bir filmdi kendisi. Daha sonra tekrar izlemek durumunda kalmıştım. Film müziklerini şiddetle tavsiye ederim. Konu örgüsüyle tamamiyle tezat gibi görünen ama bir o kadar da örtüşen bir soundtrackdir kendisi..

  2. kişisel depresyon anları dedi ki...

    konu, kurgu, oyunculuk hepsinin birleşimi Trouble Every Day. kesinlikle izlenmeli..

  3. Adsız dedi ki...

    Merak ettim bu filmi. ilk fırsatta izleyecem.

Yorum Gönder