101 Film

20:06 Gönderen dexter_fernando

Ölmeden önce okunması gereken kitaplar, ölmeden önce izlenmesi gereken filmler, gezilmesi gereken mekanlar, koklanması gereken kokular…

“Ölmeden önce yapılması gerekenler” kitap sattırıyor. Birileri bu konsepti uzun zaman önce kitap dünyasına kabul ettirmeyi başardı; yoksa çoksatan kitaplar dünyasına mı demek lazım acaba? Ölmeden önce okunması gereken kitaplar, ölmeden önce izlenmesi gereken filmler, gezilmesi gereken mekanlar, koklanması gereken kokular…
Liste bu şekilde uzayıp gidiyor, eğer aklınıza gelen başka bir liste varsa, araştırın, henüz hakkında bir kitap yoksa, ilk siz yazabilir ve köşeyi dönebilirsiniz. Ne de olsa insanlar ölmeden önce hayatı dolu dolu yaşamak istiyor ve bu nedenle uzmanlara, rehberlere ilgi gösteriyor.
Peki bu kitaplar gerçekten güvenilir mi? Ölmeden önce izlenmesi gereken filmler hakkında yazılara yer veren bir kitaba ne kadar güvenebiliriz? Şüphesiz bu tür kitapların perde arkasında DVD şirketleriyle yapılmış anlaşmalar aramak çok yanlış değil. Üstelik batılı editörler genellikle Amerika ve Avrupa’da yazan eleştirmenlerden destek alarak yazıyor bu kitapları. Dolayısıyla batılı filmler ve kitaplar listelere ağırlığını koyuyor.

Uzun girişin ardından bu yazının konusu olan ve yukarda bahsettiğimiz kitapların izinden giden (fakat bizi yakından ilgilendiren) bir kitaba gelebiliriz. Editör Steven Jay Schneider, ölmeden önce görülmesi gereken 101 korku filmini içeren 101 Horror Movies You Must See Before You Die isimli bir kitap hazırlamış. Küçük boyutlu ama kalın, sanat ansiklopedileri gibi görünen bir kitap bu. Korku Sineması ve psikaliz ilişkisini içeren bir kitabı olan Schneider, Michael Atkinson gibi korku sinemasına yakın eleştirmen, sinema yazarı ve akademisyenlerden yazılar almış. Kitap 1910′lu yıllardan 2000′lere uzanan 100+1 filme yer veriyor. İlk Film 1919 tarihli Dr. Caligari, en son film ise 2007 yapımı Yetimhane. Peki arada hangi filmler var? Ve bu noktada esas soru, yazarlar Amerikan ve İngiliz sinemasının ötesine ulaşmayı başarabilmiş mi?

Türün klasikleri, özellikle Amerikan ve İngiliz (Hammer!) yapımı korku klasikleri neredeyse eksiksiz olarak yer alıyor. Onibaba ve Vıy gibi filmlerle kitap dünya sinemasına açılıyor. Atmosferik Japon filmi Onibaba ve olağanüstü Sovyet cadı filmi Vıy’la başlayan uluslararası atak, Harry Kümel’in Daughters of Darkness filmiyle devam ediyor. Kitap 2000′lere kadar bilinen korku filmlerinin ötesine uzanıyor ve zaman zaman az bilinen filmlere de yer veriyor. The Others, 28 Gün Sonra, High Tension, Testere gibi filmler günümüz sinemasını temsil ediyor.

Birden fazla görselle desteklenmiş film yazılarında klasik bir özetle yetinilmemesi kitabın en büyük artılarından biri. Mesela Kümel’in Daughters of Darkness filmi için yazılan yazıda, filmin lezbiyen vampir filmleri içindeki öneminden detaylı bir şekilde bahsediliyor (feminist eleştirmenlerin de ilgi alanına girdiği yazılmış). Filmler hakkında detaylı ve ilgi çekici bilgiler mevcut.

101 Korku Filmi, sinema kitapları basan yayınevlerinin öncelik vereceği bir çalışma değil; fakat ölmeden önce okunması gereken kitaplar etiketini taşıyan diğer kitaplar gibi yüzeysel değil ve türün hayranlarının bile keşfedeceği filmler ve bilgiler içeriyor. Belki bu tür kitaplar basan bir yayınevi dilimize kazandırabilir. Ölmeden önce izlenmesi gereken 101 filmi bilenler için bile, 101 önemli korku sineması yazısı içeriyor. Yazıların tarzı klasik eleştiri yazısından inceltilmiş akademik makalelere uzanıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder